Skoda? Polacy zmienili zdanie. Kupują auto innej marki!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Panowie, oto wyniki sprzedazy Skody na swiecie:

Dostawy samochodów ©KODA do klientów na całym świecie w październiku 2012 roku (model; liczba; zmiana procentowa w porównaniu do roku poprzedniego):

©KODA Octavia (33 900; -2,3%)
    ©KODA Fabia (18 800; -18,4%)
    ©KODA Superb (9 400; -5,4%)
    ©KODA Yeti (7 050; +11,9%)
    ©KODA Roomster (2 800; -9,4%)
    ©KODA Rapid (tylko w Indiach: 1 300; nowy model)
    ©KODA Citigo (tylko w Europie: 3 800; nowy model)

Co ciekawe Skoda sie nie chwali czy i ile sprzedala Rapidow w Europie w pazdzierniku... przeciez wlasnie wtedy ruszyla sprzedaz... ale moze chodzi o te wyslane z fabryk to pewnie bedzie dopiero w listopadzie... W kazdym razie jak widac tylko Yeti ma wzrost... reszta spadek.

Ciekawe... moim zdaniem ceny Rapida zaraz spadna, a i nowa Octavia nie bedzie duzo drozsza od obecnej. No chyba ze ktos w Skodzie zwariowal, ale to gdzie niby wtedy sprzedadza te 1,5 mln samochodow w 2018 r. jak planuja... wszystko w Chinach?
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

a "polaki" zaczną kupować Dacie tylko poczekać aż zaleją nas Dustery, Logany, Lodgy, Dokkery - swoją drogą Dacie są coraz ładniejsze
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• neoXs
        Rider
        • 2010
        • 555

Zamieszczone przez Biszczu
        a "polaki" zaczną kupować Dacie tylko poczekać aż zaleją nas Dustery, Logany, Lodgy, Dokkery - swoją drogą Dacie są coraz ładniejsze
        Dusterów już teraz całkiem sporo śmiga, na Lodgy czas oczekiwania non stop się wydłuża. Zatem Logan i Sandero 2 mogą tylko ten wynik pociągnąć do góry.

Info z forum Dacii:

Z nieoficjalnych informacji - najtańsze Sandero będzie kosztowało 29 900 zł (bodajże ok. 31k za auto z klimatyzacją), najdroższe ok. 51 000 zł (Stepway 1.5 dCi). Wkrótce pojawią się oficjalne cenniki.
        Ja tam kibicuję Dacii bo dzięki temu, że odniosła sukces na świecie (u nas dalej 20letnie BMW jest lepsze od wszystkiego) zaczęły się pojawiać tańsze modele od producentów znanych marek

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Dacia zrobiła się nawet ładnym autkiem
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• tom.tom
            Rider
            • 2009
            • 296

Alonzo, zgadzam się w 100% z Twoją scieżką rozumowania.

Opisałem moje przemyślenia w innym wątku, na temat cennika Rapida.
            Jak dla mnie, Skoda strzeliła sobie w kolano już nie jeden raz - począwszy od dziwnych aut typu Roomster, a skończywszy na Skodzie Rapid, za którą trzeba zapłacić grubo ponad 62 tysiaki żeby mieć klimę, elektrykę i inne, standardowe dzisiaj, wyposażenie samochodu osobowego.

Ludziska kupowali Octavie jak świeże bułki, ponieważ za 55 - 60 tysiaków dostawali duże auto, poważnie wyglądające itd... - ale głównym atutem było doskonałe wypośrodkowanie pomiedzy ceną, jakoscią, bezawaryjnoscia, funkcjonalnoscią. Gdy tego zabraknie - Skoda spadnie z podium i rozwali się o beton.

Zresztą bezawaryjność Octavii 1.6 to też juz legenda, bo np. mój zaczyna się sypać po 85 tysiącach. Zaczęło się od rozsypania kompresora klimy, ostatnio przetarły się dwa przewody od chłodzenia (podczas zakładania LPG w ASO dali ciała i źle poprowadzili jeden przewód do grzania parownika, oraz poruszali innym przewodem, biegnącym niedaleko napinacza paska wielorowkowego i drgający napinacz go przetarł). Była masa drobnych niedomagań - a to pękła spinka od plastiku w bagażniku, a to pękła nakretka mocująca półkę również w bagazniku. Na kolumnie kierowniczej od nowosci mam luz i podobno TTTM. A w środku pojawiają się jęki, trzaski, stuki i juz nie chce mi się z tym walczyć.

Moim kolejnym autem NA PEWNO nie będzie Skoda. Może zostanę przy VAG-u, być możę kupie Seata (marzy mi się Alhambra, z uwagi na małe stadko dzieci
            Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Zamieszczone przez tom.tom
              Moim kolejnym autem NA PEWNO nie będzie Skoda.
              niestety też się muszę się pod tym podpisać, mój pierwszy zakup Skody będzie zarazem ostatnim
              relatywnie droga imitacja przyzwoitego auta na dodatek ze słabą obsługą serwisowa ASO

pewnie gdybym kupił Octavie Scout miałbym inne zdanie bo to udany model Skody (Octa sama w sobie) co nie zmienilo by mojej opinii o ASO

sukces jest początkiem porażki, obrośli w piórka i zapomnieli o kliencie

im więcej chcesz wydać na zakup auta tym dalej od Skody :-)

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Małe moje własne (subiektywne) spostrzeżenie co do tematu czy warto skodę....
                Zaznaczam, że to moje zdanie :wink:

Miałem okazję dziś przejechać sie 508 2.0 HDI w wersji Active (2 poziom)
                W porównaniu do Superba nie widzę powodów aby nie zastanowić sie poważnie nad sensem kupowania SII. Idzie o wersje kombi.
                Jakość materiałów , design z zewnątrz jak i wewnątrz IHMO zdecydowany plus na puga.
                Jazda- skodą może troszkę ukł kierowniczy lepszyale bez jakiś ogromnych przewag a jedyne co sie rzuca "w ręce" to na zmiana biegów w 508 - jest słabo po przejściu ze skody. Ale też nie trzeba ich szukać - po prostu "nie wchodzą same na kliknięcie" Zawias przyjemnie sprężysty, , zawieszeniowo bez uwag ( w porównaniu do innych w klasie ok 100 tysia) , szumy- komfort akustyczny skoda jak dla mnie żadnej przewagi nie ma nawet w tej co testowałem było gorzej. Wykończenie wnętrza w 508 bez zarzutu. Porównywalne przebiegi a w 508 nic nie trzeszczy, w skodzie centralna konsola popiskiwała na torach tramwajowych).
                Porównuję Activa i Family kombi po 140 diesel.
                Zdecydowanieto Superb wg mnie tylko wygrywa przestrzenią i np wspomnianą precyzją zmiany biegów. Ale już odczucia z wewnątrz gdzie większość sie czasu spędza skoda gorzej. Wygląd deski, użyte materiały, wygląd i estetyka siedzeń, materiałów zdecydowanie ładniej i lepiej w 508.
                Nie mogę nic powiedzieć o fotelach bo trzebaby zrobić kilkaset km traskę żeby ocenić. Ale po testowej jeździe nie mam specjalnych uwag.
                Tylko ta słaba precyzja zmiany biegów w 508....
                Na końcu cena. Za SII family 140 KM TDI (to co mi przedstawiono) 107 tyś plus minimum 10 tyś (troszkę więcej) kosztów finansowania w leasingu na 3 lata = pod 120 tys wychodzi
                Ofetra na 508 SW 140KM HDI Active wyjściowo bez szukania - w pierwszym salonie gdzie testowałem 94 tysie z pakietem Travel (navi, ksenony+ledy+dośw zakrętów, Head-up) na kołach 16 alu plus ich obecny leasing na 2 lata ok 2% tj jakieś 96 tyś.
                Gwarancja i tu i tu na firmę 2 lata.
                Mój wniosek - za auto ładniejsze zarówno wewnątrz jak i zewnątrz, z techniką ( silnik) nie gorszą od obecnych TDI, z wyposażeniem może nie idealnie takim samym ale w zupełności w pugu mi odpowiadającym płacę 25 tyś mniej. Sprzedam je za parę lat pewnie taniej od SII ale i taniej kupię.
                Wygrywa 508 zarówno czysto subiektywnie (stylistyka i oraz upodobania) a także kalkulacja ekonomiczna . Żadne z tych aut nie jest idealne , ale i każde ma zalety. Psuć to sie bedzie z czasem wszystko to i tu tu trzeba będzie w ciągu kilku lat coś tam zrobić.
                To moja własna ocena bo decyzji nie ma i nie wiem czy szybko będzie bo kurna obecny szkodnik na razie jeździ i nie chce sie psuć ani ukraść :wink:

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Rozumowanie masz IMHO poprawne, jednak gdzieś musi być w nim coś nie halo, ponieważ Superb mimo wszystko sprzedaje się lepiej. Ja na przykład nie kupiłbym Puga, bo nic w nim nie można tak naprawdę tanio dołożyć, zmienić. Nie ma dobrej bazy wiedzy, nie ma skąd czerpać informacji technicznych, interfejsów z prawdziwego zdarzenia - jednym słowem nuda. Poza tym części - czy to zużywające się, czy do modowania możesz podebrać czy to z Golfa, czy z Paska i to za grosze. W Pugu - hmmm, myślę że tak łatwo nie będzie. Miałem kiedyś 406, miło wspominam pomimo kilku wpadek, ale sorry - nigdy więcej.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

Ok, kwesta podejścia. Wybrałem do analizy i testu wersje taką która ma to co mi potrzeba. Ja akurat nie mam zacięcia do modzenia, jedynie po gwarancji doszedłby virus. A części trudno powiedzieć, jak sie bedzie miało pecha to sie i palec w dupie złamie. Nie chodzi o to . Nigdy nie sepiłem i nie płakałem jak sie coś chrzaniło. Ma sie auto trzeba mieć na jego utrzymanie. Myśle, że jest spore prawdopodobieństwo ze i tak w przeciągu powiedzmy 5 lat nie włożyłbym więcej niz w dojechanego 5 letniego diesla używkę.
                    Mi tu idzie tylko o to co za ile można dziś kupić i kwestia własnych priorytetów przy wyborze.
                    Ty masz SII , jesteś zadowolony i o to przecież w tym wszystkim chodzi, prawda?
                    Sporo zależy od tego co sie ma w bezpośrednim otoczeniu. A ja od kilku lat mam spore grono ludzi zadowolonych z posiadanych francuzów i zmieniłem trochę zdanie na temat pewnych marek. Co nie znaczy , że są najlepsze i bezawaryjne wg mnie.
                    Nie jest tajemnica , zę dziś nie robi sie trwałych aut. Psują się wszystkie a skoro tak to po co przepłacać ? Chyba, że bierzemy to o czym marzyliśmy i nie porównujemy z innymi bo to konkretne jest "ideałem naszym" i tyle. Dyskusja nie ma sensu wówczas
                    A w kwestii co sie lepiej sprzedaje co gorzej oprócz pewnej grupy która po długich testach i poszukiwaniach wreszcie sama dochodzi do tego co chce kupić, spore jednak jest grono które mocno wierzy prasie "fachowej" a tam wiemy co sie pisze to tez widać w statystykach. Nie pisze tego złośliwie bo mam to gdzieś, Jeśli już kupię np 508 to pretensje będę miał tylko do siebie jak się okaże sie że popełniłem błąd.

Pozdro

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Zamieszczone przez Alonzo_
                      Żeby przy prędkości 100-120 dokoła słychać było wyraźne szumy ( mieszanka wiatr, koł, lusterka), czy na studzienkach/tramwajowych przejazdach zawieszenie....
                      piszesz o spuperbie ? no słyszałem że jest doskonale wyciszony podobno.. coś tu nie tak . chyba musze zajrzeć do skody i sie sam nim przejechać w końcu...
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Alonzo_
                        RS
                        • 2009
                        • 2460
                        • Hyundai

Zamieszczone przez leszekmw
                        Żeby przy prędkości 100-120 dokoła słychać było wyraźne szumy ( mieszanka wiatr, koł, lusterka), czy na studzienkach/tramwajowych przejazdach zawieszenie....
                        piszesz o spuperbie ? no słyszałem że jest doskonale wyciszony podobno.. coś tu nie tak . chyba musze zajrzeć do skody i sie sam nim przejechać w końcu...
                        Tak dokładnie. Jest dobrze wyciszony jeśli chodzi o ścianę kabina/komora silnika, ale ogólne szumy akurat w testowanej sztuce były wyraźne i porównując z wieloma podobnej klasy i kasy autami z pewnością SII (jeśli wszystkie są takie jak testowany) niczym się tu nie wybija. Jechałem trasą 10tką w ok Bydgoszczy i po przekroczeniu 100 (110-150 km/h) już tak cicho jak myślałem nie jest. Szukałem jakiegoś głównego źródła tych szumów ale nie potrafiłem jednoznacznie tego zdiagnozować. Troche opływowe, trochę od kół, taka mieszanka.
                        Szukałem opinii na ten temat na forum Superba , jeden gość tam o tym napisał ze do to irytuje, nikt więcej nad tym się rozkminiał, ale już o dającym znać o sobie dźwiękowo tylnim zawiasie czytałem w róznych opiniach więcej uwag , również o niespecjalnej jego trwałości na naszych dziurach.
                        Także albo TTTM i nikt kto wydał ok. 100 tys nie użala sie albo to kwestia tylko pewnych egzemplarzy. Nie wiem bo jechałem tylko tą 1 sztuką. Ale jeśli brać na poważnie pomiary robione przy okazji testów w naszej prasie to są lepiej wyciszone auta od SII (o czym sam sie przekonałem próbując) także pod tym względem powiedziałbym że sie SII jakoś specjalnie nie wyróżnia na tle konkurencji na plus.
                        100 koła to dużo i mało. Nie ma za te kasę auta idealnego. Każdy musi wybrać to co dla niego ma zdecydowanie najwięcej zalet . Bo wady jakieś zawsze się znajdą.

PS. Nie chcąc być zlinczowanym albo zbanowanym zastrzegam, że nie jestem wrogiem skody, nie jestem pracownikiem jakiegoś salonu inne marki. Skoda nie jest zła.
                        Jak na złość dla mnie w moim elegansie środek mi sie podoba a miejsce pracy ergonomicznie jest jak dla mnie wręcz idealne. Dlatego jak wsiadam do niej to czuje sie super ale jak już jade to pewne rzeczy mnie wnerwiają. I tak sobie latam z mieszanymi uczuciami i zastanawiam sie czy jednak zmieniać czy jeszcze nie.
                        Oceny moje są subiektywne i nie podlegają dyskusji
                        Każdy może się z tym nie zgodzić pod warunkiem , że nie ujawnia tego publicznie

Pozdro

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

No właśnie, że może ujawniać to publicznie.. po to do diaska w końcu jest forum. Ty możesz po prostu mieć jego opinię gdzieś i tyle
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Za SII family 140 KM TDI (to co mi przedstawiono) 107 tyś plus
                            tylko nie uwzgędniłeś tego, ze to cena cennikowa, która z ceną zakupu, jak to w Skodzie, nie ma nic wspólnego
                            Powiem ci tak. Za 104 tys zł mój kolega kupił S II 2.0 TDI (170 KM) kombi w wersji elegance.
                            Takiego S II 2.0 TDI (140 KM) Kombi w wersji Family spokojnie kupisz za ... 94 tys zł .
                            Wtedy ceny tych aut sie wyrównają.
                            Co do Peugeota 508 no cóż jak dostaniesz na niego 4 tys zł upustu to max. Wiem bo się interesowałem.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                              Za SII family 140 KM TDI (to co mi przedstawiono) 107 tyś plus
                              tylko nie uwzgędniłeś tego, ze to cena cennikowa, która z ceną zakupu, jak to w Skodzie, nie ma nic wspólnego
                              Powiem ci tak. Za 104 tys zł mój kolega kupił S II 2.0 TDI (170 KM) kombi w wersji elegance.
                              Takiego S II 2.0 TDI (140 KM) Kombi w wersji Family spokojnie kupisz za ... 94 tys zł .
                              Wtedy ceny tych aut sie wyrównają.
                              Co do Peugeota 508 no cóż jak dostaniesz na niego 4 tys zł upustu to max. Wiem bo się interesowałem.
                              Bigu, zapewne masz rację z tą ceną SII - bedzie dziś coś taniej niż podałem. Ta cena 107 nie była ceną cennikową tylko podaną przez Danielcia z lekkimi dodatkami, a była i tak o ponad 3 tysie lepsza niż to co mi najlepszego zaproponowano w "moich salonach". Jednak patrząc na róznice wyjściowe 140 i 170 ( chyba 3 tysie) raczej słabo widze aby kupić 140-tkę taką jak chciałem za 94 (moze baza bez dodatków.... może) ale zapewne koło setki, może coś pod wyjdzie (chyba, że skodzie rzeczywiście zależy zeby upłynnić teraz bieżące roczniki- nie wiem).
                              Różnica sie zmniejsza też bo nie zaznaczyłem że leasing puga jest z wpłatą max 45%. Także przy tej samej wpłacie w skodzie jak reszte sie spłaci to sie 10 nie przekroczy za % . Ale też nie było walki o cenę puga tylko to cena zaproponowana przez dealera. W pugu upusty od cennika są na poziomie 19-21% plus ewentualne gratisy jeśli sie weźmie coś dopasionego co mają aktualnie "na placach".
                              Ale obstawiam róznice całkowitą gdzieś na poziomie 15-20 tysia.
                              OK, może trochę więcej trochę mniej. Nie zmienia to i tak mojego zdania co do oceny aut.

Pozdro

Komentarz

• rowerek
                                Rider
                                • 2010
                                • 449

chyba, że skodzie rzeczywiście zależy zeby upłynnić teraz bieżące roczniki- nie wiem
                                Od paru dni obowiązuje cennik Superba gdzie jest upust 9200zł na każdą wersję dla aut zamówionych do końca listopada i odebranych do 31.12 także oferta dotyczy aut z obecnego rocznika bo wątpię, żeby się auto wyprodukowało w miesiąc. Czyli jakieś tam ciśnienie jest.

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez rowerek
                                  chyba, że skodzie rzeczywiście zależy zeby upłynnić teraz bieżące roczniki- nie wiem
                                  Od paru dni obowiązuje cennik Superba gdzie jest upust 9200zł na każdą wersję dla aut zamówionych do końca listopada i odebranych do 31.12 także oferta dotyczy aut z obecnego rocznika bo wątpię, żeby się auto wyprodukowało w miesiąc. Czyli jakieś tam ciśnienie jest.
                                  to jak 9200 jest od Skody, to od dealera ile oprocz tego?
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Ta cena 107 nie była ceną cennikową tylko podaną przez Danielcia z lekkimi dodatkami, a była i tak o ponad 3 tysie lepsza niż to co mi najlepszego zaproponowano w "moich salonach"
                                    Oj, coś mi się nie chce w to wierzyć Zamówiałem u Danielcia własnie Superba II w wersji Family, tyle że sedana i 1.8 TSI ale również dołożyłem kilka dodatków. Zapewniam cię, że cena jest duuuuuuuuuuuuuuuużo niższa
                                    Od paru dni obowiązuje cennik Superba gdzie jest upust 9200zł na każdą wersję dla aut zamówionych do końca listopada i odebranych do 31.12
                                    Dokładnie tak jest
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2460
                                      • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108
                                      Jak to liczyłem dla SII to upust od skody był chyba 6 albo 7 tyś i niby oficjalnie jakieś do 9% od dealera (jeśli dobrze pamiętam).
                                      To by trzeba uczciwe zapytać naszych dealerów forumowych na dziś za ile takiego SII by sprzedali i wtedy to porównać.

Bigu za TSI kombi Family z małymi dodatkami ( na kwotę jakoś plus do cennika koło 5/6 tysia jakoś )wówczas była cena mi zaproponowana 96,5 koła (myśle że na dziś to już nie jest tajemnica przy nowych upustach i sie danielcio nie obrazi :wink: ).
                                      Myśle, że z racji atrakcyjności wersji na sedana/liftbacka sie coś więcej urwie. Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie.
                                      Ale i tak skoda nawet jak ta róznica sie zmniejszy nie przekonuje mnie jakoś do siebie. Prasa jej zrobiła taki marketing, że może za dużo oczekiwałem.
                                      Bigu Tobie tak jak zaraz po pochwaleniu sie wyborem nadal życze 100% zadowolenia, bezawaryjności i pełnej satysfakcji

Pozdro

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Tyle ile ugrasz. To zależy od ciebie i twoich umiejętności.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                          Tyle ile ugrasz. To zależy od ciebie i twoich umiejętności.
                                          no to prawda, ale w sumie nie do konca, a czesciowa jak sie sam domyslasz - bo czasem sa jeszcze jakies specjalne promocje albo np. dany dealer ma model rocznikowo starszy w extra cenie (tak bylo jak kupilem Fabie), a nie ma go inny. Poza tym sa dealerzy, z ktorymi mozna miec lepsza cene, i tacy ktorzy maja gorsza. W Gdansku ceny sa duzo slabsze niz w Krakowie.

Po prostu zaciekawilo mnie czy faktycznie nagle jakies tutaj sie robia super ceny... Jeden kolega co kupil O2 to pisal na forum Superba, ze zaplacil za Octavie prawie 18.000 zl taniej... podobnie tutaj kolega inny tez napisal dzisiaj. Moze wiec w Skodzie dzieja sie jakies cuda? :-) Kto inny napisal ze zaplacil za Superba o 16,5% taniej od ceny z konfiguratora.
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Flame
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 898

Kto inny napisal ze zaplacil za Superba o 16,5% taniej od ceny z konfiguratora.
                                            Jak jak kupowałem Octavię Kombi II FL 1.8 TSI Elegance to miałem właśnie rabat na poziomie 15-16% od ceny w konfiguratorze, oczywiście negocjacje trochę trwały, ale było warto.

Generalnie miałem okazję negocjować swoje samochody i do firmy i grupa VAG wykazuje w tej kwestii zdecydowanie największą elastyczność.
                                            ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• ketivv
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1155

wiele zależy od wartości auta
                                              3000 zł marży na aucie za 50 tys zł brutto i na aucie za 150 tys brutto taki sam wkład pracy a udział procentowy znacząco mniejszy
                                              7,4% udział marży w aucie tańszym
                                              2,5% udział marży w aucie droższym

praca taka sama i to sztuka i to sztuka
                                              dodajmy do tego wyraźnie określonego klienta co do specyfikacji auta i cała operacja
                                              sprzedaży takiego samochodu może trwać 20 minut ;-)

[ Dodano: Pią 16 Lis, 12 09:09 ]
                                              Zamieszczone przez Flame
                                              Generalnie miałem okazję negocjować swoje samochody i do firmy i grupa VAG wykazuje w tej kwestii zdecydowanie największą elastyczność.
                                              dokładnie ;-)

Komentarz

• perfex
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1117

Zamieszczone przez Flame

Ale po co te gadki o rabatach ?? Ceny są takie jakie proponuje dealer, a nie takie jakie znajomy szwagra w Jeleniej Górze dostał. Akurat tu na forum są "forumowi dilerzy" Skody dający dobre ceny ale przecież nie dokładający do interesu, w każdej firmie można mieć rabaty jak się ma jakieś "doiście" a jak się nie ma to dupa! Rabaty są śmieszne i taka jest prawda. Też parę razy kupowałem auta różnych marek. Masz doiście/znasz kogo potrzeba - masz miły rabat. Jesteś "leszczem" z ulicy do "ogolenia" - masz 3% i dywaniki.
                                                Więc pozostańmy przy cenach jakich oczekują i jakie proponują producenci aut a nie jakich my byśmy ew. oczekiwali.
                                                I ostatnia moja uwaga: Skody nie są już konkurencyjne cenowo i tyle. Są to auta jakie widać, mają swoje zalety i wady, można je lubić lub nie - ale nie kupuje się ich już bo są tańsze od konkurencji.
                                                Pozdrawiam
                                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Zamieszczone przez perfex
                                                  ale nie kupuje się ich już bo są tańsze od konkurencji.
                                                  kiedyś były również lepsze , ale to skończyło się dawno temu , na O1.
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez perfex
                                                    Ale po co te gadki o rabatach ?? Ceny są takie jakie proponuje dealer, a nie takie jakie znajomy szwagra w Jeleniej Górze dostał. Akurat tu na forum są "forumowi dilerzy" Skody dający dobre ceny ale przecież nie dokładający do interesu, w każdej firmie można mieć rabaty jak się ma jakieś "doiście" a jak się nie ma to dupa! Rabaty są śmieszne i taka jest prawda. Też parę razy kupowałem auta różnych marek. Masz doiście/znasz kogo potrzeba - masz miły rabat. Jesteś "leszczem" z ulicy do "ogolenia" - masz 3% i dywaniki.
                                                    Więc pozostańmy przy cenach jakich oczekują i jakie proponują producenci aut a nie jakich my byśmy ew. oczekiwali.
                                                    Hmm, a ja uwazam nieco inaczej, bo wlasnie po to jest m.in. to forum, zeby dowiedziec sie od kolegow gdzie i co mozna kupic, a nie byc jak sam piszesz (cytuje): " "leszczem" z ulicy do "ogolenia" "....

to forum to nie tylko awantury o to czy tsi to ideal czy gowno, ale rowniez cenne zrodlo informacji - co i gdzie kupic okazyjnie... w tym od forumowych dealerow, ale nie tylko...
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...